Zabavno dejstvo iz sveta matematike
1/998001 nam da urejeno zaporedje od 000 do 999. 1/998001 = 0.000001002003004...

Zabavno dejstvo iz sveta računalništva
Leta 1936 so Rusi naredili računalnik na vodo. (Vir: http://gizmodo.com/5879106/the-russian-computer-that-ran-on-water)

Haikumatic

Moderatorji: hinkopihpih, Matic Conradi

lukazlatecan
Site Admin
Prispevkov: 23
Pridružen: Po Apr 24, 2017 5:29 pm
Kraj: Celje

Haikumatic

OdgovorNapisal/-a lukazlatecan » Pe Jun 02, 2017 2:46 pm

V naše mesto je na neimenovano srednjo šolo prišel nov učitelj literature - Eikiči Onizuka. Sicer ne zna slovensko, a vseeno lahko pričakujemo, da bo učence s svojim zanosom povzdignil do novih ustvarjalnih višav.

Ker dijaki delajo najbolje takrat, ko se jih primerno omeji in usmeri, se je novi učitelj odločil, da jih bo najprej navadil pisanja tradicionalnih japonskih pesmic - haikujev. Na žalost zaradi nepoznavanja jezika lahko preverja le, ali izdelki dijakov ustrezajo pesniški obliki, pa še to precej "na oko".

Kot se zagotovo vsi spomnite, ima vsak haiku tri verze. Prvi je sestavljen iz petih zlogov, drugi iz sedmih, tretji spet iz petih.

Ker Eikiči ne pozna našega jezika, seveda le stežka ugane, kje so meje med zlogi. Zato uporablja preprost pristop - smatra, da je v vsaki besedi zlogov toliko, kolikor je v njej skupin samoglasnikov, ki se ne držijo skupaj. Kot samoglasnike smatra črke A, E, I, O in U. Vseeno se mu pesmice zdijo zelo dolgočasne, saj jih ne razume. Da bi ga odrešili dolgočasnega dela, vas prosimo, da napišete program, ki bo namesto učitelja povedal, ali je pesmica haiku, ali ne.

Vhodni podatki
Na vhodu bo vaš program dobil več pesmic (ne več kot 10000). Vsaka pesmica bo sestavljena iz več vrstic, pri čemer nobena vrstica ne bo daljša od 255 byte-ov. Pesmice bodo med seboj ločene s praznimi vrsticami - z natanko 1 prazno vrstico med dvema pesmicama. Na koncu vhoda bosta dve prazni vrstici.

Izhodni podatki
Za vsako pesmico naj vaš program izpiše eno vrstico. Vrstica naj vsebuje le "hai", če je pesmica haiku (verzi po 5 - 7 - 5 "zlogov"). Če pesmica ni haiku, naj izpisana vrstica vsebuje le "nyan".

Primer vhoda

Koda: Izberi vse

Programerji so
Res zelo zanimivi
Sendviče jedo.

Krt ljubi zemljo
V njej so voluharji
Skupaj rajajo
Tralala.

beel biir bauheec - iiIii
tra la la la lA, hi hI
Kosovel živi!
Pripadajoč izhod

Koda: Izberi vse

hai
nyan
hai
Mathematicians have tried in vain to this day to discover some order in the sequence of prime numbers, and we have reason to believe that it is a mystery into which the human mind will never penetrate. - Leonhard Euler

Vrni se na “Poskusno kolo”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti